Site ini merupakan inspirasi saya untuk mendalami compiere

Bersama-sama kita mengamalkan Compiere untuk mempertingkatkan industri perniagaan kecil dan sederhana tempatan supaya bertaraf dunia, tanpa menelan belanja yang besar. Malaysia Boleh!

Moderator: nazli

Site ini merupakan inspirasi saya untuk mendalami compiere

Postby mibaspeedo » Fri Feb 03, 2006 11:30 am

Assalamualaikum,

Red1,

Terima kasih kerana berusaha membantu komuniti umum dalam menjayakan implementasi compiere ini. Saya banyak belajar dari workshop forum dan contoh2 dari red ini.

Tapi disebalik semua maklumat yang ada saya boleh katakan ianya cuma menyumbangkan tak lebih dari 20 % dari keseluruhan pengetahuan tentang compiere ini. 80% ialah semangat/usaha diri sendiri untuk belajar dan pada masa pengalaman sebenar (buat sendiri) adalah lebih poenting dari hanya mendengar penrkabaran manis dari seseorang.

Saya dah melibatkan diri dalam bidang pencompieran ini selama 2 tahun ++ dan banyak melaukan R&D untuk melengkapkan lagi ilmu saya dalam bidang ini.

Oleh itu sebagai menjejaki langkah red1, saya ingin menyumbang hasil kerja saya yang saya lakukan untuk kebaikan kemuniti.

http://www.fyracle.org/article.php?id=870&group=fyracle

Di link diatas saya dah poskan agenda compiere saya and sebagai permulaan saya dah sediakan satu installer yang mudah yang merangkumi compiere + fyracle + jdk dalam satu installer untuk persekitaran windows. Sesiapa nak cuba sila klik link berikut.


Kepada red1, terima kasih sekali lagi. (Saya sangat mengenali anda walaupun anda tak mengenali saya kerana kita rupanya ada pertalian keluarga (indirectly))
mibaspeedo
 
Posts: 2
Joined: Fri Feb 03, 2006 10:53 am

Postby red1 » Tue Feb 07, 2006 6:39 am

Hm.. talian keluarga? U pun keturunan Nabi Adam kot? Sama macam sayalah. :lol: (hmm, tapi siapa dia ni hah?)

Wbgmpn, syukurlah, kalau u dah ada sumbangan, memang amat dialu2kan di sini.

Hantar kepada saya sekiranya mahu diletakkan dalam link compiere.red1.org.

Teruskan kesungguhan anda, dan senantiasa merekodkan detik2 cemas di sini. Mudah2an ia jadi kenangan pendorong buat kita semua.

Wasalam
red1
Site Admin
 
Posts: 2416
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:01 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Compiere Installer untuk windows

Postby mibaspeedo » Wed Feb 08, 2006 1:04 pm

Assalamualaikum,

Berikut disertakan Compiere Installer for windows (compiere 2.5.3a +jdk 1.5 + fyracle 0.8.10)


The roadmap articles, please refer to;
http://www.fyracle.org/article.php?id=870&group=fyracle

Before you install make sure that you ;
1. uninstall any of the jdk version 1.5 +. (You can still keep the
previous jdk version but only remove this version. )
2. enough free space ( at least 900MB) cause the installer need to
store some of the temp files during installation.
3. computer connect to network or if it is stand alone then make sure
you loopback adapter network is working. (ping you localhost to test)

if you ommited the above rules then i am not guarantee that it will
works.

After you install makes sure that you (post installaton process);
1. locate the jvm.conf (in fyracle folder)
2. replace the first no comment line with the java virtual machine
path eg C:\Compiere2\jdk1.5.0_06\jre\bin\server

** I will fix this manual entry in the next installer version for the
post installaton process.


So, if anything happens or the installer stuck somewhere please refer
to the installer readme.


You can download the installer (Almost 100MB) from

http://z15.zupload.com/download.php?file=getfile&filepath=16313
mibaspeedo
 
Posts: 2
Joined: Fri Feb 03, 2006 10:53 am


Return to Bahasa Malaysia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron